Programování

MorphOS Software Development Kit 3.10

22. ledna 2016 - MorphOS tým s potěšením oznamuje vydání vývojářského prostředí MorphOS Software Development Kit 3.10 (SDK).

Nejdůležitější změny a nové funkce jsou:

  • GCC 5.3.0, včetně podpory baserel
  • přidán Lua interpreter
  • aktualizace ixemul na 50.16
  • aktualizace tar na 1.28 a sed na 4.2.2

Důležité: Nové SDK vyžaduje alespoň 650 MB volného místa na disku k instalaci!

MorphOS 3.10 SDK (20160122) si můžete stáhnout zde.

Narozdíl od června 2015 zatím nevyšel samotný operační systém MorphOS 3.10, tak se ještě máme na co těšit Laughing

MorphOS 3.9 a MorphOS Software Development Kit 3.9

19. června 2015 - MorphOS tým s potěšením oznamuje vydání operačního systému MorphOS 3.9 a vývojářského prostředí MorphOS Software Development Kit 3.9 (SDK). V případě MorphOS se jedná o plánovanou rychlou aktualizaci v květnu vydaného velkého vydání MorphOS 3.8 - např. přidána podpora PowerMac7,2 AGP bridge, aktualizace OpenSSL na verzi 1.0.1o a opravy ovladačů WiFi Atheros5000 a B43, Radeon R200 a R300. Přečtěte si prosím seznam změn v MorphOS 3.9 pro více podrobností.

MorphOS 3.9 si můžete stáhnout zde nebo přes přímé odkazy níže. MorphOS 3.9 je k dispozici pro počítače:

eMac, iBook G4, Mac mini G4, Pegasos 1 & 2, PowerBook G4, Power Mac G4, Power Mac G5, Sam460 - download ISO (CD).

EFIKA - download IMG (USB).

Sam460 - download IMG (SD Card).

MorphOS 3.9 SDK (20150619) si můžete stáhnout zde.

Hollywood 6: Epiphany

Hollywood je multiplatformní multimediální aplikační vrstva, která umožňuje vyvíjet prezentace, programy a hry pro spoustu operačních systémů najednou.

Airsoft Softwair s potěšením oznamuje vydání Hollywood 6: Epiphany - tři roky po vydání Hollywood 5. Hollywood 6 je obrovská aktualizace se spoustou nových funkcí. Nejdůležitější novou funkcí je kompletní abstrakce funkcí jádra pro zobrazení, zvuk a DOS. Tyto funkce lze nyní kompletně nahradit pomocí pluginů a to otevírá úplně nové možnosti. Například je možné nahradit interní Hollywood ovladač pro zobrazení vlastní implementací a plugin, který využívá tohoto nového rozhraní pro zpřístupnění OpenGL bude brzy k dispozici.

http://www.hollywood-mal.com/index.html

http://forums.hollywood-mal.com/viewtopic.php?f=19&t=990

Amigacoding.de - nové diskuzní fórum pro vývojáře pro všechny Amiga systémy

Olaf Schönweiß založil diskuzní fórum amigacoding.de pro vývojáře pro všechny Amiga systémy - AmigaOS 3, AmigaOS 4, AROS a MorphOS.

amigacoding.de

Hollywood 5.2 - edice k 10ti letému výročí

Přesně před 10ti lety byl vydán Hollywood 1.0. Od té doby se stal Hollywood jedním z největších programů pro Amigu a je nyní dostupný pro všechny majoritní systémy včetně mobilní platformy Android. K oslavě úspěšného příběhu Hollywodu byla vydána verze 5.2 pro všechny stávající uživatele.

Hollywood

Hollywood je multiplatformní multimediální aplikační vrstva,
která umožňuje vyvíjet prezentace, programy a hry pro spoustu operačních systémů najednou.

Hollywood 5.2 je důležitá aktualizace, která obsahuje nové funkce kromě obvyklých oprav chyb. Video systém je nyní kompletně platformově nezávislý, což znamená, že video pluginy budou fungovat na všech systémech včetně Windows, Mac OS X, Linuxu a Androidu. Na Amize je nyní podporováno více obrazovek, byla vylepšena podpora Androidu a také podpora animací využívajících alfa kanály. Kompletní seznam změn je k dispozici v dokumentaci v sekci historie.

Uživatelé Androidu mohou aktualizavat na verzi 5.2 přes obchod Google Play a uživatelé Amiga a Windows systému si mohou stáhnout zdarma aktualizační balíček na oficiálním Hollywood portálu

Hollywood 5.2 je momentálně dostupný pouze pro stávající zákazníky a nelze zakoupit.

Hollywood 5: Infinity

Po dvou letech vývoje, Airsoft Softwair s radostí oznamuje okamžitou dostupnost Hollywood 5: Infinity pro AmigaOS a kompatibilní systémy a Windows.

Hollywood je multiplatformní multimediální aplikační vrstva, která umožňuje vyvíjet prezentace, programy a hry pro spoustu operačních systémů najednou. 

Jedná se o masivní aktualizaci, která se může pochlubit s více než 120 novými funkcemi v porovnání s Hollywood 4.8 a přináší nové možnosti a zlepšení. Mezi nejdůležitější novinky patří například možnost přehrávání video streamů, plná internetová a síťová podpora, podpora vektorové grafiky a vektorových formátů jako SVG, hardwarově akcelerovaný double-buffering, vestavěný syntetizér a mnohem mnohem více.

Hollywood 5: Infinity je bezpochyby nejvíce pokročilá Amiga multimediální aplikace a na Windows je to čerstvá alternativa k nafouknutým systémům, které potřebují tuny DLL knihoven, paměti a místa na disku. Hollywood je hodně stabilní, extrémně jednoduchý na použití a flexibilní, používá ho hodně kreativních lidí po celém světě. Úplně unikátní je možnost cross-kompilace nativních spustitelných souborů pro mnoho platforem: AmigaOS 3, AmigaOS 4, WarpOS, MorphOS, AROS (x86), Windows, Linux (x86 & nově i PowerPC) a Mac OS X (x86 i PowerPC).

   

Více informací, obrázků a možnost zakoupení (99 EUR nebo levnější aktualizace či dražší zvýhodněné balíčky) - viz domovská stránka Airsoft Softwair.

Aktualizace MorphOS SDK a nový Scribble editor

MorphOS Team vydává opět aktualizaci vývojového prostředí MorphOS SDK pro MorphOS 2.7. Součástí zářijové verze je zejména nový moderní všestranný Scribble editor zdrojových kódů založený na známé komponentě Scintilla. Scintilla byla portována a konvertována do veřejné MUI třídy. Scribble, cílený hlavně na vývoj v C/C++, je dobře integrován do zbytku SDK. To nejdůležitější také je, že Scribble má vestavěnou technologii skenování zdrojových kódů. Umožňuje to vybarvit text podle syntaxe, chytré automatické dokončování, nápovědu konstant, prvků struktur, argumentů funkcí a mnoho dalšího - vše funguje nejenom s API systémů, ale také i na projektovém kódu. Rychlé prohlížení zdrojového kódu je možné pomocí seznamu souborů, seznamu funkcí a skokem na deklaraci nebo definici funkce. Systémové API je zpřístupněno pouhým jedním kliknutí myši. Zde je k dispozici krátké video Scribble, které prezentuje mnoho funkcí zmíněných výše v praxi.

Scribble

Scribble editor v MorphOS 2.7 SDK

Vývojové prostředí MorphOS 2.7 SDK včetně editoru Scribble je zdarma ke stažení v sekci Downloads na stránkách MorphOS Teamu.

MorphOS Software Development Kit 2 - aktualizace

Vývojový tým MorphOS s potěšením oznamuje vydání nové verze MorphOS Software Development Kit 2 (SDK). Všichni vývojári, kteří mají o aktualizaci vývojového prostředí zájem, potřebují MorphOS 2.7 a alespoň 300 MB volného místa na disku.

Vydání MorphOS SDK 2 z 19. července 2011 obsahuje následující změny:

  • GCC 4.4.5, 2.95.4
  • oprava GCC 2.95.3, aby kompilátor negeneroval AltiVec kód ve zpracování C++ výjimek

Nové MorphOS SDK 2 je zdarma ke stažení zde.

Hollywood 4.8 nyní i s podporou operačního systému Linux

Airsoft Softwair s radostí oznamuje vydání Hollywood 4.8 - nové verze multiplatformní multimediální aplikační vrstvy, která umožňuje vyvíjet prezentace, programy a hry pro spoustu operačních systémů najednou. Tato aktualizace obsahuje zejména opravy chyb a jednu skvělou vlastnost požadovanou hodně uživateli: Hollywood nyní umí kompilovat spustitelné soubory i pro operační systém Linux! Díky možnosti kompilovat pro Linux, Hollywood nyní podporuje všechny majoritní desktopové operační systémy. Hollywood dokáže tedy vytvářet programy celkem pro devět různých platforem: AmigaOS 3, AmigaOS 4, WarpOS, MorphOS, AROS, Windows, Mac OS X (Intel), Mac OS X (PowerPC) a Linux (Intel). Velmi unikátní vlastnost v Amiga světě!

Speciální péče byla věnována tomu, aby spustitelné soubory vytvořené v Hollywoodu byly portovatelné na spoustu různých distribucí Linuxu. Závislosti byly udrženy na absolutním minimumu: je vyžadováno pouze X11, které by mělo být na každém Linux systému. Všechny ostatní závislosti jako gtk nebo ALSA pro zvukový výstup jsou jen volitelné: když jsou nainstalovány, Hollywood je použije, když nejsou nainstalovány, Hollywood prostě poběží bez nich. Proto spustitelné soubory vytvořené v Hollywoodu běží většinou bez problémů na většině distribucí Linuxu. Určitě nemusíte instalovat tucty dalších balíčků než spustíte program vytvořený v Hollywoodu.

Zde jsou nějaké obrázky z programů kompilovaných v Hollywood 4.8, které běží na aktuálních Linux distribucích:


Gentoo (KDE)


Ubuntu (Gnome) Číst dál

Lua pro MorphOS

Krashan (Grzegorz Kraszewski) vydává pro MorphOS port skriptovacího jazyka Lua. Místo jednoduché kompilace originálu se Krashan snaží o větší integraci do MorphOS systému. Interpreter vydává v podobě sdílené knihovny lua.library (136 kB). Všechny standardní knihovny jsou vyjmuty a Krashan se pokusí upravit Lua manažer balíčků tak, aby s céčkovými balíčky pracoval také jako se standarními sdílenými knihovnami. Potom veškeré standardní i extra knihovny budou nahrány do paměti až na přání.

Unikátní vlastností MorphOS verze Lua je program Lua Explorador. Lua Explorador je od píky napsaný Lua debugger na úrovni zdrojového kódu s MUI rozhraním. Ještě není dokončený, ale již nyní umožňuje nahrát skript, zobrazit zdrojový kód, krokovat ho a zobrazit lokální a globální proměnné, zásobník a historii volání. Lua Eplorador používá zatím privátní MUI třídu LuaDebugger, ale ta bude k dispozici později samostatně. Každá aplikace využívající interně jazyk Lua bude mít k dispozici vestavěný debugger pro jednoduché testování skriptů.

Lua Explorador

Číst dál

Syndikovat obsah